Ga naar de inhoud

Blauw licht: onze vriend of vijand?

Laten we het hebben over blauw licht en hoe het ons beïnvloedt. Op een goede manier helpt het onze biologische klok te reguleren, het zorgt voor alertheid, en heeft zelfs een positief effect op ons geheugen en humeur. Maar, er zijn ook wat kanttekeningen:

Positieve kanten:

  1. Goedemorgen energieboost: Blauw licht, vooral ’s ochtends in de eerste uren dat de zon op is, geeft ons een kickstart door de productie van cortisol te stimuleren, wat helpt bij onze biologische klok. Zelf start ik mijn ochtend met een half uur Briskwalken in de ochtend. Er is geen mooiere start van de dag, zie de foto van vanochtend!
  2. Schepje alertheid erbij: Overdag blootstelling aan blauw licht verbetert onze alertheid, concentratie en reactiesnelheid, wat handig is voor onze dagelijkse taken.
  3. Happy vibes: Blauw licht kan onze stemming verbeteren en zelfs wat verlichting bieden bij milde sombere/depressieve gevoelens.
  4. Goede nachtrust: Overdag daglicht pakken helpt bij de productie van melatonine ’s avonds, wat ons helpt beter in te slapen.

Andere kant van de medaille:

  1. Moeie ogen: Onze schermen geven ook blauw licht. Te veel schermtijd kan leiden tot vermoeide en droge ogen. Bewust minder schermtijd geeft rust voor je ogen en je brein én je hebt meer tijd voor andere leuke dingen zoals een boek lezen of wandelen of gebruik een blauw licht bril.
  2. Slaapmoeilijkheden/ verandering bioritme: Te veel blauw licht ’s avonds kan onze slaap verstoren. Creëer een avondritueel zonder tv, laptop of telefoon. Denk ook aan een nachtmodus, blauwlicht filter en apps die je hiermee kunnen helpen.

Laten we bewust omgaan met blauw licht, genieten van het zonnetje, en slimme keuzes maken voor een gebalanceerd en gezond (digitaal) leven.

Fijn weekend!! Geniet van het prachtige weer!