Ga naar de inhoud

De kracht van korte oplaadmomenten

Gisteren kwam het belang van Herstel ook weer aan de orde tijdens een workshop bij Noaberkracht. Herstel is een van de factoren die onze vitaliteit bepaald. De verleiding om ‘snel verder te gaan omdat er zoveel te doen is’ is groot. Heel herkenbaar!

Lang ‘vocht’ ik tegen een gebrek aan energie. En ging ik nog harder werken op mijn werk en thuis om het af te krijgen en goed werk te leveren. Met als resultaat dat ik mijn batterij alleen maar verder leeg trok omdat hoe hard ik ook werkte er altijd werk niet af was. En zonder goed gevulde batterij werd het steeds zwaarder om alle ballen op alle fronten in de lucht te houden. En werden de gedachten die ik er over had steeds pittiger en oordelender.

Wat ik toen niet wist is dat steeds harder gaan werken, fysiek en mentaal, het tegenovergestelde effect had van wat ik wilde bereiken. De intentie was prima, het resultaat was een batterij die leger en leger werd.

Herstel is juist belangrijk als we druk zijn en veel aan ons hoofd hebben. In ontspanning kun je juist hard werken en vindt je creatieve brein veel makkelijker oplossingen.

Wat is jouw reflex als het druk is en je je werk graag goed gedaan wilt krijgen?! Heel eerlijk? Sla jij dan pauzes over? Eet je wel eens achter je laptop? Denk je dan wel eens: ‘dat komt om 17.00 uur wel?’.

Wist jij dat als je batterij leeg trekt, het 3x zo lang duurt voordat je weer een groene batterij ervaart? Hartstikke nuttig dus om jouw batterij in het groen te houden door regelmatig korte pauzes in te lassen waarin je even geen nieuwe informatie opneemt. Zodat je brein even rust krijgt en je daarna weer alert en met focus verder kan.

Probeer maar eens! Ik ben benieuwd wat je ervaart. Laat je het me weten?!